Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Το Καφέ Γέφυρες

Ιστορία – Σκοπός

Στις 9 Οκτωβρίου 2016, ένα μεγάλο όνειρο του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας έγινε πραγματικότητα! Το «καφέ Γέφυρες» στην οδό Πατρέως 86 ξεκίνησε τη λειτουργία του, συμβάλλοντας στην επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας – μελών του Συλλόγου, προσφέροντας το δικαίωμα της εργασίας και μεριμνώντας δραστικά για την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «Γέφυρες» δημιουργήθηκαν με τη σημαντική χρηματοδότηση του Συνδέσμου VINCI.

Ο Σύνδεσμος Vinci (ελληνικό παράρτημα της Fondation VINCI pour la Cité) είναι ο κοινωνικός βραχίονας του Ομίλου VINCI και ξεκίνησε τη δράση του στην Ελλάδα το 2011. Στόχος του είναι η επιδίωξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω προγραμμάτων κοινωνικής  ενσωμάτωσης.  Η μέθοδος που ακολουθεί, συνίσταται στην υποστήριξη πρωτοβουλιών που έχουν αειφορική διάσταση: Δηλαδή εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης δράσεων που θα έχουν διάρκεια με απεριόριστο βάθος χρόνου.

Το «καφέ Γέφυρες» είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Ευάλωτων Πληθυσμών. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη  των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Είναι επιχείρηση η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον. Οι Κοιν.Σ.Επ Ένταξης αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ΑμεΑ, εξαρτημένοι, απεξαρτημένοι, οροθετικοί, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες).

Οι  «Γέφυρες» δεν είναι μία ακόμα καφετέρια στην Πάτρα. Εδώ πραγματοποιούνται σε τακτική βάση πολιτιστικά δρώμενα. Μέχρι ώρας έχουν γίνει πάνω από 170 εκδηλώσεις, όπως βραδιές μουσικής, βιβλιοπαρουσιάσεις, φωτογραφικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, παρουσιάσεις ντοκιμαντέρ, δράσεις για παιδιά.

Τον Ιούνιο του 2017, οι «Γέφυρες» άλλαξαν και ομόρφυναν! Η αρχιτέκτονας Τατιάνα Δήμου, στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας του γραφείου της i_ARCHiTECT, ανέλαβε αφιλοκερδώς το σχεδιασμό, τη μελέτη και την επίβλεψη της ανακαίνισης δημιουργώντας ένα φωτεινό, δροσερό, γεμάτο χρώμα, φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον.

Η ανακαίνιση του καφέ δεν θα γινόταν πραγματικότητα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε,  χωρίς τη σημαντική στήριξη από την Ένωση Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ» της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε –  η οποία για άλλη μια φορά απέδειξε την κοινωνική ευαισθησία της.

Ντοκιμαντέρ «Οι Γέφυρες μας»

Στο ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΑΣ» σε σκηνοθεσία Ευθύμιου Κούστα, καταθέτουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους οι άνθρωποι που βοήθησαν (και βοηθούν καθημερινά) για να γίνει πραγματικότητα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Ευάλωτων Πληθυσμών «καφέ Γέφυρες».  Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 στη γιορτή των εγκαινίων του καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ.

Ομάδα Εκπαίδευσης

Το «καφέ Γέφυρες» δημιουργήθηκε για να εργαστούν άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας- μέλη του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας.

Με σύνθημα «η ζωή ανήκει σε αυτούς που δεν την παρατάνε», το Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 ξεκίνησε η πρώτη ομάδα εκπαίδευσης για 8 μέλη του Συλλόγου, τα περισσότερα εκ των οποίων, σήμερα, εργάζονται στις «Γέφυρες». Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η ενημέρωση σχετικά με ζητήματα κοινωνικής οικονομίας, η εκμάθηση στην παρασκευή του καφέ, η εξάσκηση στα μικρογεύματα που παρασκευάζονται στις «Γέφυρες», αποτελούν μερικές ενότητες της ομάδας.

Από το Μάρτιο του 2018 μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη ομάδα εκπαίδευσης, στην οποία καταρτίζονται άλλα 9 μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας. Τον συντονισμό της ομάδας αυτής έχει αναλάβει το επιστημονικό προσωπικό του ΣΟΨΥ Πάτρας σε συνεργασία με τα έμπειρα στελέχη του «καφέ Γέφυρες».

Καταστατικό

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το κατασταστατικό μας.